štvrtok 2. februára 2012

Gorila - čo s ňou a ako dalej s protestom?

Zdravím spoluobčania.

     Po dlhom zvažovaní  som sa rozhodol, že nemá moc veľký zmysel  opakovane na FB stránkach „ Protestu gorila „ ozrejmovať  ľuďom, že prečo je dôležité áno pre priamu demokraciu  alebo ako ďalej pokračovať v nastúpenej ceste protestov. Rozhodol som sa to tu spísať vsetko v jednom celku. Bude to síce dlhé ale dúfam, že obsahovo bohaté a zodpovie to na veľkú časť Vašich otázok, s ktorými sa stretávam. Vopred chcem upozorniť, že nie som zo žiadnej politickej strany, nie som ani agent - provokatér ale chcem tu vyjadrovať svoje názory ako občan Slovenskej republiky,  ktorý si povedal dosť - STAČILO!
Veľa sa na FB píše, že  ako ďalej. Väčšina z nás chce priamu demokraciu ale kladie si otázku - ako sa k nej dostať. A v tom sa už rozchádzame.  Niektorí sa sústredia len na kauzu gorila a nič iné ich nezaujíma. Myslím, že ako prvé a hlavne dôležité je ujasniť si, o čo nám - protestujúcim vlastne ide. V tomto vnímam trošku neskúsenosť organizátorov ale verím, že sa poučia a majú aj moju plnú dôveru aj napriek diskreditačnej  kampani,  ktorá sa proti nim, proti nám všetkým rozpútala a podľa môjho názoru nieje vôbec prekvapujúca ak niekomu horí pod zadkom.

Čo znamená kauza gorila?

Veľa z nás kričí a chce len dôsledné vyšetrenie kauzy gorila, no dôsledky vzniku a teda zlý systém, ktorý  jej vznik (aj mnohých ďalších) umožnil a nevyšetril ich už tak moc nezaujima. Ani príčiny, že prečo neboli vyšetrené. V prvom rade chýbala politická vôla vládnej garnitúry, ktorá ovládala všetky mocenské zložky v štáte a z obavy, aby ta opozičná nezačala kúsať. A samozrejme, že prokuratúra spolitizovaná je a má tu zvláštnu - neohrozitelnú moc každú nepríjemnú vec a kauzu uzavrieť so záverom, že „ skutok sa nestal „. Zaujímavá rakovina systému ! Lenže toto je veľmi zjednodušený pohľad. Treba si uvedomiť hlavne to, ze napr. taká kauza gorila je, ako keď ste chorý a máte upchatý nos. Môžte si dať kvapky do nosa (vyšetrovanie gorily) ale to neznamená, že je Vám hneď dobre a ste zdravý. Čiže áno, gorila je dôležitá ale gorila je len dôsledok, nie príčina! Príčina je, že systém je chorý! A my musíme vyriešiť najprv chorobu a potom môžeme vyriešit aj dôsledky -  prečo vznikla a hlavne odstrániť všetky rizikové faktory.  Zbytočne budete hasiť kýblom vody horiacu domácnosť, keď Vám sused leje do obyváčky benzín (nové voľby 10. marca).

 Tento systém, čo tu je, sa novými voľbami nezmení, len sa zmení vládna garnitúra a gorily.  Už každému z nás, politický prehľad získaný či už v kruhu rodiny, prípadne verejnými diskusiami a skúsenosťami  dokázal, že systém demokracie naštartovaný v r. 1989 nefunguje. Koľko politikov sedí za všetky tie kauzy? Koľko finančníkov sedi za posledných 22 rokov? Koľko vrahov behá po slobode?  Prečo? Pretože polícia a súdy nefungujú tak ako by mali alebo

sudcovia sú málo vzdelaní, neovládajú občiansky súdny poriadok a dopúšťajú sa takého množstva procesných vád, že vrahov kvôli nim prepúšťajú z väzenia, prípadne neuvalia väzbu na nebezpečného páchateľa na návrh polície a prokuratúry alebo sú úplatní a celé súdnictvo je tiež prežraté rakovinou ?  Odpovedať si môže každý sám. A to s tým nič nespravíme ? No jednoducho musíme, už nemôžeme byť iba pasívnymi dudrošami . Teraz dozrel  ten správny čas na radikálne vyliečenie zavedeného chorého systému demokracie.

 Je naivné očakávať,  že gorily toto zmenia...neurobili to za 22 rokov a neurobia to nikdy ! Či pravá alebo ľavá.  To je jednoducho krutá realita, do ktorej sa treba zobudiť. Aká je tu nezamestnanosť a prečo vlastne je taká vysoká? Ako reálne podporuje ktorákoľvek vláda malých podnikateľov? A pritom práve malí a strední podnikatelia bežne zamestnávajú najviac ľudí a toto je priam úplne ideálnyy spôsob ako sa popasovať s nezamestnanosťou. Fungujú nemocnice a máme adekvátnu zdravotnú starostlivost? A bezplatnú, zaručenú Ústavou SR ?

Ako je možné,  že platime za pokuty viacej, ako bohatí Európania a pritom nemáme ani ich platy? Choďte napríklad do Českej republiky a myslíte si, že za nesprávne parkovanie na preplnenom sídlisku dostanete pokutu v prepočte  1.800,- Sk ? To môhla naozaj vymyslieť  tiež iba gorila s minimálnym platom 5.000,- eur!

 Ako je možné,  že politici sľubujú niečo iné pred voľbami a po voľbach  neurobia NIČ  pre svojich voličov? Ako sa reálne riešia problémy menšín? Aká je reálna podpora mladých rodín? Prečo ľudia celý život poctivo pracujú, platia dane a na starobu poberajú absolútne neadekvátny dôchodok z ktorého nemôžu vyžiť, keď je tu dosť peňazí pre gorily? Prečo „ vyhadzuje „ sociálne odkázaných z domovov sociálnych služieb a zvyšuje z ich biedneho dôchodku spoluúčasť ?

 Prečo majú politici taký záujem o získanie vplyvu a kontroly nad Generálnou prokuratúrou?  Odpoveď je aj v prípade gorili najmarkantnejšia ako v mnohých iných kauzách, že prokuratúra jednoducho vyšetrovanie ogánov činných v trestnom konaní – polície zastaví s konštatovaním, že skutok sa nestal (takto skončí aj gorila ak s tým nič neurobime). A nie je nikoho, kto by dokázal tento verdikt zvrátiť. Slovensko ma toľko problémov, že pri ich menovaní by sme tu boli týždeň ale myslím si, že keď sa nad týmto všetci zamyslíme, dôjdeme k záveru, že tento systém je chorý a nefunguje, nech sa nás politici snažia akokoľvek presviedčať o opaku len aby môhli ďalej hrabať pre seba.



Ake by mali byť naše požiadavky?

Naše požiadavky by sa mali v prvom rade prepracovať tak, aby boli ľahšie odprezentovateľné občanom, mediam, politikom. Zmysel protestu je treba zúžiť do 3 hlavných požiadaviek. Každá z nich, samozrejme, obsahuje aj ďalšie, doplňuje požiadavky, na ktorých bezpodmienečne musíme zotrvať :

1. Požadujeme priamu demokraciu vytvorenú širokou a odbornou verejnosťou!

a. Požadujeme presunutie volieb na jeseň 2012.
b. Požadujeme odstúpenie celej vlády a vymenovanie do volieb novej - úradnickej vlady.
c. Úradnícka vláda bude mať za úlohu koordinovať vytvorenie novej  Ústavy  SR v duchu priamej demokracie na spôsob Islandu, Švajčiarska a ďalších krajín širokou a odbornou verejnosťou.
d. Následne schválenie novej ústavy parlamentom a vyhlásenie nových volieb v duchu novej priamej demokracie.


2. Požadujeme odstúpenie všetkých verejne činných osôb spominaných v spise „ Gorila „ a dôsledné vyšetrenie tejto kauzy s trestnoprávnou zodpovednosťou pre  všetky dotknuté osoby !

a. Požadujeme okamžité odstúpenie predsedov politických strán spomínaných v spise gorila.
b. Požadujeme vytvorenie nezávislej policajnej zložky, ktorá bude vyšetrovať  kauzu gorila, nakoľko policajné zložky v tomto systéme nemajú našu dôveru.
c. Požadujeme zriadiť nezavislý trestný tribunál, nakoľko terajšia justícia a prokuratúra  nemá našu dôveru.
d. Požadujeme okamžité zbavenie mlčanlivosti všetkých zodpovedných orgánov a osôb, ktoré môžu objasniť kauzu gorila.
e. Požadujeme začať trestné stíhanie pre podozrenia zo spáchania trestného činu zosnovania zločineckej skupiny za účelom páchania finančných podvodov a ovplyvňovanie politických predstaviteľov.
f. Predbežné opatrenie na zákaz nakladania s majetkom do ukončenia vyšetrovania, ako politických funkcionárov, tak aj podnikateľov a podnikateľských skupín spomínaných v spise gorila a ich dcérskych spoločností.
g. Zrušenie priestupkovej a trestnoprávnej imunity všetkých politických predstaviteľov a schválenie zákona o trestnoprávnej zodpovednosti aj pre právnické osoby.
h/ Požadujeme zavedenie trestno-právnej zodpovednosti všetkých verejných činiteľov, ktorí nakladajú so štátnym majetkom a verejnými financiami vrátane kontrolnej činnosti nezávislým orgánom.
ch/ Požadujeme vedenie jednotlivých ministerstiev a štátnych orgánov odborníkmi týchto orgánov a nie polickými nominantmi.

 3. Požadujeme odmietnute zmluvy  ACTA !


Dobré požiadavky máme ale čo ďalej?

Najdôležitejšie je, že treba pokračovat v tom čo robíme a je treba získať pozornosť a podporu verejnosti. Je potrebné rozprúdiť diskusie o gorile a priamej demokracii v rodine, v práci, v škole a na všetkých úrovniach verejného života.  Treba ľuďom vysvetlovať´,  čo zmamená priama demokracia, jej princípy  a ako funguje.  Nie je to tak,  ze prídu ďalší politici a všetko bude rovnaké. Priama demokracia je o niečom úplne inom. Toto treba všetkým občanom stále trpezlivo vysvetlovať a požiadať ich o podporu  a priamo vyzvať, aby sa aktívne zúčastňovali protestov  - nie pri TV ale svojou osobnou účasťou na protestoch. Je potrebné, aby zobrali aj svoju rodinu, priateľov a ich priateľov. Len keď budeme držať spolu a ukážeme našu silu zotrvať v začatej nežnej revolúcii 2012, len tak môžeme niečo dosiahnuť! Gorily musia vidieť, že proti nim povstal celý národ! Nie študenti ! Nie anarchisti ! Ale celá spoločnosť bez rozdielu veku, farby pleti alebo politického zmýšlania! Tento piatok ukáže našu odvahu a sebaobetu a koľko nás reálne je aj keď každý sa osobne nebude môcť zúčastniť.

 Ak nás budú reálne desaťtisice ľudí,  tak ďalej by mal  prísť na radu generálny štrajk (najlepšie s podporou odborov), ktorý bude trvať až do odvolania ! Čo to znamená ? Znamená to, že musíme pritvrdiť, kým nebudú naše podmienky splnené, gorily zistia, že ďalšiu šancu im už nedáme.  Len takto to pôjde a nie chodiť raz za týžden sa stretávať na námestie. Takto nás nebudú brať vážne ! Musime ísť protestovať nielen na Námestie SNP ale musíme sa rozdeliť do skupín a ísť protestovať priamo  pred ministerstvá,  pred parlament (aj keby bol prázdny), musíme ísť pred Úrad vlády aj prezidentský palác. Nenechať tie gorily ani dýchať  a demonštrovat našu silu. Budeme pred týmito úradmi dovtedy kým nepristúpia na VŠETKY naše požiadavky . Kľudne to môže trvať aj niekoľko dní ! Nereálne? V roku 1989 to reálne bolo, takže je to reálne aj teraz, len musíme byť jednotní a neustúpiť. Samozrejme žiadne násilie, v tom si dúfam, rozumieme. Okrem tohto by to chcelo čo najviac dobrovolníkov s megafónmi aby jazdili po celej Bratislave (ale aj po ďalších mestách) a zvolavali ľudí na pomoc generálnemu štrajku v Bratislave. Vyzvať ich, že teraz je ten moment , keď musia ísť von ak už nechcú žiť v biede tak ako posledných 22 rokov. Ak chcú dôstojný život a zlikvidovať  korupciu, tak TERAZ musia ísť von! Samozrejme vo všetkých  mestách sa môže robit toto isté ale hlavná bude z tohto pohľadu Bratislava, aby sme ich kompletne paralizovali. Som na 100% presvedčený, že ak to urobíme takto a bude nás naozaj dosť,  tak úspech bude zaručený a svoje požiadavky dosiahneme...nebudú mať na výber. Je to na nás... .

Na záver ešte spíšem najčastejšie kladené otázky k vyššie spominamym bodom, s ktorými som sa stretol:
1. Konštatovanie:  Idú voľby, tam môžete vyjadriť svoj názor.

Odpoveď : Nemôžeme. Všetky hlavné strany sú priamo alebo nepriamo spomínané v kauze gorila. Netreba ani zabudnúť na všetky predošlé kauzy, ktoré sme zažili za posledných 22 rokov a taktiež aj v nových stranách sa nachádzajú osoby s pravdepodobným prepojením na rôzne finančné skupiny.

2. Otázka:  Však keď padne vláda alebo odstúpia predsedovia strán, to nestačí ?

Odpoveď : Nie, nestačí, nakoľko sme už boli svedkami, že nech sa zmenila akákoľvek garnitúra (pád Mečiara, pád Dzurindu, pád Fica), tak prospech finančných skupín a určitých osôb pokračuje. A hlavne bude to nie do roka a do dňa ale do týždňa a do dňa, kým finančné skupiny skúpia ďalších poslancov a vytvoria si z nich svoje gorily.  Buďme realisti, takto to je!

3. Konštatovanie:  Gorila je najdôležitejšia  a jej dôsledné vyšetrenie.

Odpoveď : Áno, je dôležitá ale nestačí to. Ako som už spomínal, jedni odídu a prídu ďalší a finačné skupiny si z nich vyrobia svoje gorily. Vyslovujem podozrenie, ktoré už bolo mediálne prezentované a to také, že pravica kolaboruje s jednou finančnou skupinou a ľavica s inou finančnou skupinou. Rozdiel je len v tom, ktorá momentálne vládne. A ten druhý vyťahuje špinu von. Myslím, že posledných 22 rokov moje slova jasne dokazuje nielen situácia na Slovensku, ale aj napríklad v Čechách a ďalších postkomunistických štátoch.

4. Otázka: Čo je vlastne ta priama demokracia?

Odpoveď : Toto je definícia priamej demokracie a niektoré body už máme aj teraz v Ústave SR, no nestačí to a musíme dosiahnuť hlavne body 3. , 5. a 6.

1. Ústava musí byť prijatá a menená výlučne iba referendom.
2. Zákonodarná a výkonná moc musia byť dôsledne oddelené a výkonná moc musí byť podriadená zákonodarnej.
3. Zástupcovia (poslanci) všetkých stupňov musia byť volení v jednomandátových obvodoch ako fyzické osoby. Stranícke kandidátky sú neprípustné.
4. Prezidenti (federácie, štátov, kantónov, krajov, obcí: primátori a starostovia) všetkých stupňov musia byť volení priamou voľbou občanov.
5. Volení zástupcovia musia byť odvolateľní kedykoľvek v priebehu svojho mandátu, keď o tom rozhodnú ich voliči.
6. Občania-voliči musia mať právo vyvolať referendum o akejkoľvek otázke (aj v zahraničnej politike a obrane).
7. Poslanci musia pracovať v hraniciach svojho mandátu, ku ktorému sa zaviazali.
8. Občania musia byť plne-transparentne informovaní o rozhodnutiach, prijatých (bez referenda) zastupiteľskými orgánmi.

5. Otazka: A nestačí  podpísať petíciu pod nové referendum o otázke, či chceme novú ústavu v duchu priamej demokracie?

Odpoveď: Toto je zásadná chyba, ktorej sa veľa protestujúcich dopusta. Prvý problém je, že referendum tak ako je teraz v ústave. Je vlastne takmer nemožné, aby bolo platné vzhľadom na to, že je požadovaná 50% - ná účasť. Druhý a najzásadnejší problém na ktorý sa zabúda : ak by bolo aj referendum nejakou náhodou platné, tak referendum nerieš, kto spíše novú ústavu. Dostali by sme sa k tomu, že by ju vlastne pre nás spísali naše gorily. No to si predstavte, aka by bola.... . Takže referendum určite nie!

6. Konštatovanie:  Naša spoločnosť ešte nieje pripravená na priamu demokraciu a necháme sa opiť aj rožkom. 

Odpoveď:  Naša spoločnosť je hlavne unavená z politiky a diania okolo nej. Preto účasť na volbách, ale aj všetkom verejnom je minimálna, pretože im už jednoducho neveríme! Sme z nich unavení  ale to neznamená, že nemáme verejné povedomie a nevieme, čo je pre nás a tento štát dobré ! Dovolím si protiotázky: A kedy bude pripravená? Máme 22 rokov demokracie riadenej gorilami, ešte potrebujeme ďalších 22 rokov aby sme "dozreli" ? Naša spoločnosť svoju pripravenosť dokazuje už tým, že sme teraz v uliciach! Sme svojprávny národ a vieme za seba rozhodovať. Nerobte z nás nesvojprávnych!

7. Konštatovanie: Ale taký Jožko Mrkvička z Hornej dolnej zoberie kamarátov a prehlasuje nás.

Odpoveď : Nie je pravda, pretože akonahle si ľudia trošku zvykneme, že rozhodujeme sami za seba, tak sa začneme aj viacej zaujímať o verejný život. Funguje to takto aj v ostatných štátoch s priamou demokraciou, nieje žiaden dôvod aby to nefungovalo aj u nás a ich tam žiaden Jožko Mrkvička neprehlasuje.

8. Otázka: A čo ak si ľudia referendom odsúhlasia,  že nechcú dane?

Odpoveď: Toto sa dá viacerými spôsobmi riešiť. Jedna z možností bude, že referendum nebude môcť  byť o daniach a ďalších málo veciach. Ďalšia možnosť je aj to, že ľudia vedia, že môžu minúť len toľko, koľko majú a nie viac. Nie sú hlúpe ovce, ktoré si neuvedomujú,  že ak štát nebude mať dane, tak nam nebude fungovať polícia, zdravotnictvo, školstvo, súdy atď. Ľudia verte si ! Drtivá väčšina z nás, čo si uvedomujeme prepojenie dane=verejné služby. Ako to bude si rozhodneme sami pri vytváraní novej Ústavy.

9. Konštatovanie:  Referendum o každej blbosti bude zbytočné,  drahé a nakladné pre tento štát :

Odpoveď: Opäť omyl. Referendum nemusí byť také drahé ako sa nás snažia presvedčiť  gorily a hlavne, čo nám bráni v hlasovaní, napriklad po internete? Áno, hneď vás napadne odpoveď : to je nebezpečné, nedá sa to dobre zabezpečiť. Nieje pravda, snáď že v iných krajinách, kde toto funguje bežne, to nemajú zabezpečené ? Oni to dokážu zabezpečiť a my nie?

10. Konštatovanie:  Priama demokracia je nebezpečná, neoverená  a zahrávame sa s ohňom, že sa to tu strhne na anarchiu.

Odpoveď :  Je anarchia vo  Švajčiarsku, Islande a ďalších krajinách? My nie sme sprostý národ a nerobme z nás nejakých menejcenných ľudi oproti týmto národom!

11. Otázka: A kto sú vlastne tí organizátori? Čital som, že majú napojenie na rôzne politické strany a je to len obyčajná kampaň!

Odpoveď : Obyčajná diskreditačná kampaň. Je treba si uvedomiť, že čo chceme, rozhodujeme my a nie naši organizatori! Ďalšia vec je ak požadujeme priamu demokraciu a cez ňu napriklad aj zrušenie politických strán a trestnoprávnu zodpovednosť  goril, tak tu nemôže byť reč o žiadnom prepojeni na politické strany, lebo to by išli sami proti sebe ;-)

Na záver chcem už len povedať,  že otázok je samozrejme viacej ale je to na nás – ľuďoch, akú ústavu budeme mať

a naša priama demokracia nemusí byť presne taká ako hovorí jej definícia. Chceme verejnú diskusiu a  je na nás všetkých, aká bude a ako sa zapojíme do jej tvorby. Presne takto to je aj na Islande. Máme to v rukách my a je konečne čas, aby sme o svojej budúcnosti rozhodovali my sami a politici tu boli pre nás a nie my pre nich ako ich ovečky!

V roku 1989 symbolom nežnej revolúcie bola  VPN – Verejnost proti nasiliu,  ja teraz navrhujem názov našej  nežnej revolúcie VPG – verejnost proti gorile.
Preto Vás vyzývam všetkých,  čo ste to dočítali až sem, aby ste išli do ulíc, aby ste podporovali protest a verím,že spoločne to dokážeme!
S pozdravom
Lord KUKO

23 komentárov:

  1. Neviem kto si lord kuko. Ale ak sa citis ze na to mas... organizatori protestu vzburcovali dav na celom Slovensku ale podla mna tym ich uloha konci.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. šak vás je 25000 monžo bude 40 000,, hadam nechceš aby rozhodovalo o SR ... kde je 5,5 mil ,, tych 40 K štrajkujúcich ,,,, to by bola demokracia,, ešte že to tak nefunguje...... !!!
    10.3,2012 máš možnosť isť voliť tak si vyber,, ale nechci nazvať štrajk 40 000 ľudí ... revolúciou ......

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ty nemozes vediet kolko nas je . a nemisli si ze ti ktori su na mamestiach nie , ze nepodporuju strajkujucich duchovne. a to je sila o ktora pise dejiny

      Odstrániť
  3. Pangami: Dakujem za nazor. Neni moj ciel verejne vystupovat kym to nebude treba alebo kym to nebudu ludia chciet. Zatial som len napisal svoj nazor ako by sa veci mohli pohnut dalej...co bude dalej je na ludoch. Nemam ziadne politicke ciele ale ak mozem snazim sa pomoct lebo je to v prospech nas vsetkych.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. CtihodnyObcanLM10: Dakujem taktiez za nazor. Ako som pisal priamo v blogu zatial nas je malo ale mozno uz tento piatok ukaze kolko nas v realite je. Prvy protest bolo 5tis druhy protest mozno 30-40tis. Treti bude kolko? To uz bude mozno masa ktora bude mat vypovednu hodnotu o tom ze v tomto state VELA veci nefunguje.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Hlavne sa hyb v realite... zatial sa ziadna revolucia nekona. To neznamena ze nemozeme ukazat konkretne poziadavky. Ked vystupi ktokolvek s rozumnou formulaciou, bude mat podporu ludi a aspon skusit by si to mohol.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. lord kuko, vidime veci podobne, pridaj sa k nam! ;)
    stretavame sa v nedelu o 14.00 v kaviarni olympia na kollarovom nam v bratislave..
    mrkni na toto:
    https://docs.google.com/document/d/1_E5LmRcww9pL2xVedvfFsQ7kxaFDPGwY7gHZ51rx3AA/edit?hl=en_GB
    ak mas zaujem kontaktuj ma na:
    wtibor@yahoo.co.uk
    alebo skype: wtiborg
    alebo FB: Tibor Moravcik ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Lord Kuko, povedal si A urob aj B. Postav sa zajtra na tribunu, lebo partia okolo Pcolinskeho, to nie je len atak medii, to je skutocnost a ak chces PD, zajtra treba minimalne im prebrat zezlo z ruk a odstavit KDH z vedenia protestov. A da sa s tebou suhlasit, co pises, ako aj poziadavky maju hlavu a patu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mozno na nej zajtra skoncim uvidime ale moj ciel to nieje. Co sa tyka KDH a pana Pcolinskeho k tomu sa nemozem vyjadrit nakolko tu dikreditacna kampan prebieha a tom ani najmenej nepochybujem a vyjadrenie pana Pcolinskeho som cital. Suhlasim s panom Pcolinskym s jednou vecou a to rodinu si nevyberame... . ;-)

      Odstrániť
    2. Ano rodinu si nevyberame, ale ... to nie je len jeho problem, tych ludi je tam viac. Zajtra sa vratime k tomuto bodu. Inak som presvedceny, ze by si bol na demonstracii prinosom.

      Odstrániť
    3. Dakujem za prejavenu doveru. Tak ake mas pocity z dnesku?

      Odstrániť
  8. Pangamini: ano viem zatial nie ale moze sa stat ze to pride velmi rychlo a je treba byt pripraveny na tuto alternativu. Myslim si ze po piatku budeme vsetci mudrejsi minimalne o to aky je zaujem spolocnosti o protest.

    Tibor Moravcik: Dakujem za pozvanie.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. waw, LORD KUKO vies, ze v tomto sa zhodneme :) Neotalaj tu nie je cas na nejake "tanecky" suhlasim s nazorom, ze organizatori by mali posunut zezlo dalej, lebo sa tu budeme krutit na patkorune donekonecna a este dalej! Vytlac to a dnes sa postav zoci voci narodu a precitaj to - casu je malo a volby su za rohom!!!!

    martina maťulík farkašová

    OdpovedaťOdstrániť
  10. K príspevku o tom či o celom slovensku by malo rozhodovať nejakých 40 000 protestujúcích. Aký máme stav dnes? Rozhoduje o nás nadpolovičná väčšina poslancov, čiže môže a častokrát aj sa stane, že to závisí od jediného človeka. Politici nehlasujú podľa svojho svedomia ale podľa straníckého svedomia, čo pri súčasnom financovaný politických strán hovorí samo za seba. Viac o našej nefunkčnej ústave a pseudodemikracií hovorí tento článok: http://www.priamademokracia.eu/

    OdpovedaťOdstrániť
  11. S obsahom článku súhlasím. A súhlasím aj s názorom vyššie - VYTLAČ TO, POSTAV SA NA PÓDIUM A PREČÍTAJ TO! Dostaneš túto ideu do širšieho povedomia ľudí, a to je presne to, čo momentálne potrebujeme. Veľa šťastia

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem je asi presne toto treba urobit. Treba burcovat ludi nie k nasilu ale k protestu a vyjadreniu nespokojnosti s tym ako to v tomto state funguje.

      Odstrániť
  12. Přál bych Slovákům, aby se jim podařilo aspoň nyní zvrátit vývoj své země. Je vidět že jsou i u vás lidé kterým to není lhostejné, mají konkrétní představy jakým směrem se vydat a mají odvahu v této věci jednat. I u nás je to podobné, koncepce přímé demokracie není žádnou novinkou, jsou dokonce uskupení která ji propagují - snad na všech demonstracích v posledních letech zaznívá vůle po její aplikaci ve správě státu, ale fakticky jde vše při starém. Není síla, která by dokázala s věcí pohnout proti přirozené snaze vládnoucí moci zachovat stávající podobu hry na demokracii a z ní plynoucí prospěch vybraným "elitám". Zde je veliký rozdíl oproti tomu co proběhlo v roce 1989. Dnes jsou mocenské struktury pevně odhodlány držet své pozice všemi silami a do posledního dechu, k čemuž mají jak plnou mediální, tak i zahraniční podporu. Vše přesně opačně než před 22 lety. Podotýkám že nemám zkušenosti se Slovenskem, ale nemám ani důvod předpokládat, že by tomu mohlo být jinak než u nás.
    Ovšem nevylučuji možnost alternativního scénáře a rád bych se nechal překvapit. Už proto že zásadní změna nevyhnutelně přijít musí a čím později to bude, tím drastičtější budou jevy které ji vyvolají a doprovodí.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. 1. Nie som člen žiadnej politickej strany
    2. Od roku 1990 som volil: VPN, SDK a SDKU - mám viac menej stredopravé názory, zastávam názor, že sociálne cítenie je dôležité.
    3. Čo sa týka Gorily: Je celkom evidentné ako to začalo - vytiahla to pravdepodobne SAS a z veľkou pravdepodobnosťou aj slávna kapitálová skupina J&T (podľa toho, že spočiatku sa najviac vody mútilo na túto tému v TA3). Hlavným cieľom SAS bolo zrejme zvýšenie preferencií SAS, a zo strany J&T zas pravdepodobne zvýšenie preferencií SMERU, vediac, že voličská základňa SMERU, na rozdiel od pravicovej voličskej základne je úplne imúnna voči podozreniam z nekalých postupov šéfstva SMERU.
    4. Takto sa všetci protestujúci z Gorily stali len nevedomými účastníkmi majstrovského diela politickej manipulácie pred voľbami, ktoré najviac pomôžu tým, proti ktorým tieto protesty v hĺbke smerujú - proti kapitálovým skupinám a jedincom priživujúcim sa na štátnom rozpočte. Tý čo toto pripravili si zaslúžia môj obdiv, dosiahli veľkosť Napoleóna a Goebbelsa a Stalina.
    5. K Vaším ideám - chcelo by to azda viac štúdia Histórie práva a štátu a až potom dávať odvážne návrhy. To čo navrhujete už totižto bolo, a nedopadlo to dobre. Napríklad prostredníctvom referend Hitler získal takú moc akú nakoniec mal - teda čisto demokratickými prostriedkami zaviedol diktatúru - ak by ste to nevedeli. Rovnako u nás prostredníctvom demonštrácii, politickej manipulácie ľudom sa dostali v 1948 k moci komunisti. Priama demokracia je nebezpečná, lebo ľudia vôbec nie sú múdry a vzdelaný. Múdry a vzdelaný je jednotlivec, dav je vždy hlupák vedený najväčším krikľúňom. Na rozdiel od Vás som pracoval na dielni medzi obyčajnými ľuďmi - ich potreby sú presne také,ako to tvrdil už Caesar - chlieb a hry. Tým netvrdím, že sú to hlupáci. Jednotlivo určite nie. Ale pre každého človeka je prioritné postarať sa o svoju rodinu a trochu si užiť. Ak sa nad tým zamyslite, isto sa to týka i Vás.
    5. Jednomandátové obvody sú úplna katastrófa - všade budú len ľudia ala náš "ctený" pán prezident. Podľa mňa by boli ideálne obvody, v rámci ktorých by boli zvolený povedzme 4 - 5 zástupcovia.
    6. Jediný spôsob ako pohnúť so sytémom v súčasnosti nie sú demonštrácie, ale účasť vo voľbách. Prejdite si pozorne kandidátky, skúste sa zamerať na to, či sú tam ľudia, ktorým dôverujete, skúste sa s nimi porozprávať cez internet, možno niektorí budú aj úprimný. Vyzvite ich, aby sa adekvátne zmenil volebný systém. Pri voľbách ich jednoducho zakrúžkujte. Ak sa rozhodnete voliť, vždy zakrúžkujte štyroch kandidátov, tým nedáte šancu politikom podľa poradia na listine aspoň čo sa týka Vás. To je jediný spôsob, a podotýkam demokratický, a zasiahnuť do vývoja.
    5. Mimochodom, jediné, čo si želám ja, aby sa našlo dosť poslancov v NR SR, v ktorých sa skutočne pohne svedomiea zmenili volebný systém v SR. Celá situácia na Slovensku, ale aj v Európe je ukážkou princípu označeného Robertom Michelsom ako "železný zákon oligarchie".

    S pozdravom
    Oto

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem za reakciu.

      3: Ano toto co hovorite je velmi pravdepodobne na druhu stranu to vlastne hovori o tom ze tento stat vlastnia 2 finacne skupiny (myslim ze nemusim menovat ktore). Nieje to hrozne ze o vsetkom tu rozhoduju oni? Ako sa to vobec mohlo stat? Co s tym urobime? Plakat doma pri tv riesenie nieje a mame jedinecnu sancu nieco zmenit teraz ked su konecne ludia po 22 rokoch ochotni ist do ulic. Samozrejme treba k tomu pristupovat aj opatrne aby sa to nezvrhlo zlym smerom.

      4: Suhlasim je to majstrovske dielo ale asi necakali ze vzniknu realne nejake demonstracie. Toto podla mna trosku podcenili.

      5: Mate pravdu a som rad ze ste aj na toto poukazal. Priama demokracia ma svoje uskalia a treba si to aj otvorene povedat. Preco? Aby sme pri jej tvoreni na tieto rizika mysleli a ludia na ne poukazali. My sa im mozme potom vyhnut aby sa dalsi Hitler neopakoval. Su tu vzdelanejsi ludia ako ja ktorych napadnu tak ako aj Vas taketo paralely a prave o tom je ta verejna (a odborna) diskusia ktoru navrhujem aby toto odznelo a naslo sa riesenie. Tak ako to tu je teraz to nefunguje. Vlastnia nas 2 financne skupiny ale zaroven neexistuje ani dokonaly svet a ani priama demokracia nieje dokonale riesenie. Treba si len odpovedat ci je lepsia ako to co mame teraz. Podla mojho nazoru ked spojime 5 a pol miliona hlav tak bude lepsie.

      5. Moze byt. Myslim ze toto je na siroku diskusiu aby sme si vyjasnili co je asi najlepsie a na com sa zhodneme vacsina.

      6. V tomto s Vami az tak nesuhlasim nielen ja ale aj vcera na demonstraciach ked som sa rozpraval s ludmi tak im sami povedali "nemam koho volit" . Aj keby som niekoho z nich osobne poznal tak som si isty ze vona penazi by ho skor ci neskor skorumpovala a on by prestal pracovat na veciach za ktore by som ho volil. Toto je je proste realita ako som spominal nielen na Slovensku cize ani kruzkovanie nevidim ako riesenie.

      5. To by bolo najlepsie ale obavam sa ze zial nerealne...gorily nas uz vlastnia. Keby nahodou tam bol aj moralny clovek tak ked to nepojde peniazmi su zial ine sposoby ako cloveka donutit hlasovat posla predstav financnej skupiny. A policia zial nepomoze (nejedna osobna skusenost).

      Odstrániť
    2. Oto to, čo tvrdil už Caesar, je pravda. Pravda je však aj to, že týto ľudia môžu žiť podobne v novom štáte, no my "40000" už v tomto súčasnom starom žiť nevieme. A je nás pochopiteľne viac.
      Bez ohľadu na Vaše historické vedomosti si dovolím s istotou tvrdiť, že sa mýlite. Naprávať chyby systému tým istým systémom je absolutne nemožné. Marcové voľby sú symbolom starého systému. Vlastne nie symbolom. Sú jeho prvkom, ktorý sa neosvedčil.
      Kukove názory sú mi blízke, stotožnujem sa s nimi.
      A ešte k histórii. Je dôležité ju poznať a tak sa prípadne vyvarovať chybám v súčasnosti a do budúcna. Lenže toto sa v celej histórii veľmi neaplykovalo. Našej kvalitnej prítomnosti a budúcnosti chýba skutočný duchovný rozmer. O tom sa nikde vo fórach nehovorí. Iný spôsob myslenia, ktorý postupne potrebujeme (a v tieto najbližšie roky si aj budeme osvojovať) - a to nielen tu na Slovensku - zaviesť. Samozrejme nemyslím ani náhodou na cirkvi a sekty ako manipulátorov nášho duchovného vývoja. A toto v danom systéme zámerneho vytvárania hmotnej núdze, kultúrneho a mravného úpadku, nie je možné.
      Odporučam siahnuť po knihe S. Greera "Utajovaná pravda - zapovězené poznání". Je to vysoká škola hĺbkového poznania života od vzdialenej minulosti po vzdialenú budúcnosť.

      Odstrániť